Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2014 16:32 - ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 6 - Фото разходка из Париж
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 8407 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 06.07.2014 16:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 6 - Фото разходка из Париж

Ето че най-после дойде ред и на другите интересни места, които могат да се видят в Париж. Днес ще ви представя една фото разходка из улиците на града с коментари под снимките.
Първо ще тръгнем от Триумфалната арка по световно известното авеню "Шанз Елизе". Ще ви покажа най-интересното от този широк булевард, с много бутици, офиси на компании, кафенета, дворци и статуи. Ще минем през площад "Конкорд". После през кралските паркове Тюйлери и Люксембургските градини.
Поради големия брой снимки, за да не ви стане скучно, в следващите две части на пътеписа ще ви покажа продължението на фото разходката, а на края ще ви разкажа за катедралите на Париж - Нотр Дам и Сакре кьор.
И така да започваме.

image

Ето я Триумфалната арка. Искам първо да се извиня, че тази снимка не съм я правил аз. Но за съжаление, при нашето посещение по арката беше започнат някакъв процес на реставрация и снимките които направих, не са така представителни.
Какво да кажа за тази арка. Понеже заявих, че това ще е само фоторазходка, няма да кажа нищо друго, освен няколко интересни факта.
Триумфалната арка е висока 50 метра и широка 45 метра. Големият свод е с височина 29 метра и ширина 15 метра, а малкият свод (гледан от страни) е висок 19 метра и е с ширина от 8 метра. Тя е втората по големина триумфална арка в света. Най-голямата е в ... ПхенянТриумфалната арка е толкова колосална, че 3 седмици след парада на победата в Париж през 1919 г. Шарл Годфроа прелита с неговия самолет „Нюпорт“ през големия свод на арката, като събитието е записано на кинолента. 
Намира се на площад Етоал (сега носещ името на генерал Шарл Де Гол). Етоал означава звезда. И наистина от площада започват своето начало 12 широки булеварда. Най-широкият е Авеню Фош с ширина 120 м, а следващия е Авеню Шанз Елизе с ширина 80 м. 
Можете да се изкачите на наблюдателната площадка на върха на арката и да погледнете към великолепните булеварди във всички посоки. Билета е само 9 Евро.

image

image

image

image

Под централния свод на арката гори "Вечния огън на незнайния войн". Всеки ден в 18,30 часа тук се провежда церемонията по "запалване" на този огън, което е израз на поклонение пред загиналите във войните. Ние имахме шанса да наблюдаваме тази церемония. Ето две снимки от нея.

image

image
Тръгваме от Триумфалната арка на изток по Авеню Шанз Елизе към най-големия площад на Париж - Площад "Конкорд".

image

image

Булевардът има десет автомобилни платна, по пет в двете посоки, с обща ширина 40 м. От двете страни има тротоари с широчина от 20 м. Има много кафенета, бутици и ... зеленина. Малки и големи градинки с фонтани и скулптури и двата двореца от изложението от 1900 г (Големия и Малкия палат), които днес се използват като музеи.

image

image

image

image

Туристически велосипедни "рикши" за разходка на туристи.

image

Зад тези дървета се намира Елисейския дворец. Той е днешната резиденция на президента на Франция и е недостъпен за посещение на туристи.

image

image

Време е да изпием едно кафе на "Шанз Елизе". Това е просто един задължителен ритуал за туриста, посетил Париж, независимо, че цената е "само" 5 Евро. Да! Ама ... кафе от Шанз Елизе.

image

image

image

Ето ни след 3 км пеш по булеварда на най-големия площад на Париж площад "Конкорд". Конкорд означава "съгласие". По време на Френската революция тук се е намирала Гилотината за публични екзикуции. На тази гилотина са обезглавени крал Луи XVІ и неговата съпруга - кралица Мария Антоанета. Същата тази кралица, която е останала в историята с фразата "Като няма хляб, яжте пасти!"

image

image

image

Египетският обелиск- На това място се е намирала Гилотината за публични екзекуции.

image

Един от двата еднакви фонтана в центъра на площада



image

image

image

А това е входът на тунела, където намери смъртта си Принцеса Даяна.

image

Ето ни и пред главния вход на Парка Тюйлери. Това е един от двата кралски парка в Париж (освен този във Версай). Един великолепно поддържан парк с много езерца, фонтани и статуи. Но първо да си починем от разходката по Шанз Елизе.

image

image

Това е началото на парка Тюйлери от към площад Конкорд.

image

image

image

Големия кръгъл басейн с патиците.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Това пък е "Малката триумфална арка" на площад "Карусел", намираща се между Лувъра и Градините на Тюйлери. Всъщност на мястото на днешния площад Каросел в миналото е бил Кралския дворец Тюйлери. Този дворец обаче по времето на Парижката комуна е бил опожарен и в последствие разрушен. От него са останали обаче двете най-крайни западни кули на Лувъра. Тези кули се виждат на двете последни снимки по-горе.

image

В дъното на снимката се вижда Бизнес кулата в Монпарнас, висока 202 м.

Излизаме от Парка Тюйлери и се отправяме към Люксембургските градини. Това е втория кралски парк, където се намира Люксембургския дворец. В този дворец днес заседава "Сената на Франция".

image

Горе виждате самия Люксембургски дворец (Сената)

image

image

image

Обърнете внимание как са подстригани дърветата в парка. Като паралелепипеди. По същия начин са подстригани и дърветата по Шанз Елизе. Скурптури, пейки, места за отдих и забавление. Всичко има в този парк. Има и кафенета и павилион за игра на шах. Забележете също, че парковете са оградени с високи огради и вечер се охраняват.

image

image

Това ще бъде всичко за днес.

Следва продължение в следващата част на пътеписа.

До нови срещи 




Гласувай:
12



1. kasnaprolet9999 - Браво на вас, добре сте се разход...
06.07.2014 19:58
Браво на вас, добре сте се разходили, пък и ние намазахме:))) Снимките сеа много хубави и разказът ти също.
цитирай
2. makont - Красота!
09.07.2014 08:45
В града на любовта и Вие, двама влюбени. Кафе на Шанз Елизе! Просто Ви се порадвах. Бъдете щастливи! Благодаря за невероятната разходка! Усмивки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339717
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930